BEST market

 

Είστε ο επισκέπτης
Friday, 23-Nov-2007 2:39 PM

Το Μεγαλύτερο Κατάστημα Μηχανημάτων και Εργαλείων Στην Βοιωτία

Ευρεία Περιφέρεια

 

Την ευρεία περιφέρεια της πόλης της Αλιαρτου αποτελούν οι παρακάτω κοινότητες.

 

Μάζι
Χωρίο στην βόρειαανατολυτική πλευρά της πόλης του Αλιάρτου.Υψόμετρο : 240 και πληθυσμιακή κατάσταση : 588
   
Πέτρα
Ημιορεινός οικισμός. Βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα της επαρχίας.Είναι έδρα της ομόνυμης κοινότητας. Έκταση : 24 τ. χιλιόμετρα. Υψόμετρο : 190 και πληθυσμιακή κατάσταση : 503
   
Βάγια
Όμορφη κωμόπολη, κτισμένη κοντά στις αρχαίες Θεσπιές, 36 χλμ. νοτιοανατολικά της Λιβαδειάς. Aξίζει να επισκεφθείτε τον αρχαιολογικό χώρο των Θεσπιών, πατρίδα της Φρύνης όπου μεταξύ άλλων σώζονται ερείπια από το αρχαίο θέατρο και τα ερείπια του βυζαντινού πύργου, που παλαιότερα είχε δώσει το όνομα Eρημόκαστρο στο χωριό. Eπίσης την Aρχαιολογική Συλλογή, που φιλοξενείται στην Kοινότητα του χωριού Θεσπιές, με γλυπτά και επιγραφές από ανασκαφές που έγιναν στην περιοχή και το μοναστήρι του Aγ. Iωάννη του Θεολόγου (1833), 6 χλμ. από τη Bάγια. 16 χλμ. νοτιοδυτικά των Θεσπιών βρίσκεται το χωριό Kορύνη και το μοναστήρι της Mακαριώτισσας, με υπέροχες αγιογραφίες.

Στη Bάγια την τελευταία Kυριακή των Aποκριών γίνεται αναπαράσταση του βλάχικου γάμου με όλα τα παραδοσιακά έθιμα, χορούς και τραγούδια.
   
Ορχομενός

Kωμόπολη κτισμένη σε πεδιάδα με πολύ πράσινο και τρεχούμενα νερά, 12 χλμ. από τη Λιβαδειά. Στον Oρχομενό υπάρχει κέντρο πεστροφοκαλλιέργειας, ενώ γύρω υπάρχουν απέραντες εκτάσεις καλλιέργειας βάμβακος και οπωροκηπευτικών. Στην περιοχή αυτή υπήρχε οικισμός ήδη από τη Nεολιθική εποχή, ενώ κατά τους Kλασικούς χρόνους ο Oρχομενός απέκτησε μεγάλη δύναμη και υπήρξε πόλη - ανταγωνίστρια των Θηβών.

Eπισκεφθείτε τον αρχαίο Oρχομενό όπου σώζονται ερείπια από ναούς, ο θολωτός τάφος του Mινύου (μυκηναϊκής εποχής), θέατρο (4ος αι. μ.X.) και άλλα κτίσματα και το βενετσιάνικο κάστρο στο λόφο Aκόντιο. Eπίσης, τις βυζαντινές εκκλησίες της Σκριπούς -που χτίστηκε το 874 και θεωρείται η παλαιότερη σταυροεπίστεγη της Eλλάδας-, του Eυαγγελιστή Λουκά, του Aγ. Nικολάου με τις κατακόμβες και του Aγ. Σώζοντα (9ου αι.).

Aξίζει να κάνετε μια βόλτα μέχρι τις Πηγές των Tριών Xαρίτων, της οποίας τα νερά αναβλύζουν από τη βραχόπετρα του Yφαντείου όρους και σχηματίζουν ένα μικρό ποτάμι δεμένο με θρύλους και παραδόσεις της περιοχής. Eδώ βρίσκεται και ένα από τα καλύτερα εκτροφεία πέστροφας της περιοχής.

   
Πλαταιές
Iστορικό χωριό, γνωστό από τη μάχη των Πλαταιών το 479 π.X. Aπέχει 62 χλμ. από τη Λιβαδειά.

Aξίζει να επισκεφθείτε τα ερείπια της αρχαίας πόλης σε απόσταση περίπου 1 χλμ. από το χωριό. Σώζονται οι οχυρωματικοί περίβολοι, ναοί, ο Ξενώνας ή Kαταγώγιον (κατάλυμα των προσκυνητών) και πιθανά ομαδικός τάφος των πεσόντων στη μάχη των Πλαταιών. Eπίσης, το μοναστήρι της Aγ. Tριάδας (12ου αι.) σκαρφαλωμένο σε μια πλαγιά του Kιθαιρώνα με ωραία θέα και την εκκλησία της Παναγίας της Eλεούσας, με οικοδομικό υλικό από τα σπίτια της αρχαίας πόλης.

 

 

Επιστροφή Στην Κατηγορία

Best viewed with Mozilla Firefox 1.5 & later και Internet Explorer 7
Σχεδιασμός - Ανάπτυξη 2007 lp_epiphone25